Skip to content

Prevent

Prevent
Udruženje „Prevent“ osnovano je 2004. godine inicijativom mladih ljudi: studenata, srednjoškolaca i lekara sa ciljem unapređenja kvaliteta života ljudi, posebno mladih.

Od samog osnivanja udruženje sprovodi programe posvećene prevenciji narkomanije i polno prenosivih infekcija u populaciji mladih i programe namenjene ranjivim populacijama.

Projekti :

Kako bi se uticalo na posebno osetljivu populaciju adolescenata članovi Udruženja „Prevent“ osmislili su „Školu za vršnjačke edukatore iz oblasti prevencije narkomanije“. Po ovom modelu do sada je održano preko 30 treninga u 20 gradova Repulike Srbije, gde su obučeni vršnjački edukatori da stečena znanja prenose na vršnjake.

Od svog osnivanja Prevent radi sa teško dostupnim populacijama koje su pod posebnim rizikom od HIV infekcije. Program smanjenja štetnosti za osobe koje injektiraju drogu, sprovodi se od 2005. i podrazumeva podelu sterilnog pribora, kondoma, savetovanje, edukaciju, upućivanje na lečenje i testiranje. Usluge se pružaju u mobilnoj medicinskoj jedinici na terenu. Od 2010. funkcioniše svratište za osobe koje koriste injektiraju drogu. Pored navedenih, rad u svratištu obuhavata i usluge koje se ne pružaju na terenu – konsultacije sa psihologom, socijalnom radnicom, lekarom i testiranje na HIV. Na ovaj način je objedinjen set usluga koje se sporovode u programu smanjenja štete među osobama koje injektiraju droge.

Od 2007. godine Udruženje Prevent sprovodi program smanjenja štetnosti za seksualne radnice (SR). Program podrazumeva savetovanje, edukaciju, podelu kondoma, ginekološke preglede u mobilnoj medicinskoj jedinici, upućivanje drugim lekarima, testiranje na polno prenosive infekcije.

Skrining na tubekulozu među ovim siromašnim, marginalizovanim i ranjivim populacijama sprovodio se 5 godina.

Pompidou Group i Savet Evrope dodelili su Preventu 2014. godine nagradu  za inovativni rad na prevenciji droga sa aktivnim uključivanjem mladih. Nagrada je dodeljena u Starazburu za igru „Ne radi se čoveče“.

Preventove treninge stručne javnosti do sada su prohađali lekari opšte prakse, farmaceuti, zaposleni u Centru za socijalni rad, pripadnici policije, sudije za prekršaje, prosvetni radnici i članovi drugih nevladinih organizacija.

Prevent je izdavač knjiga na temu vršnjačke edukacije, terenskog rada i intravenskog korišćenja droga. 

Posebno smo ponosni na projekat „Mladi su izvor energije“ kojim je mladima u opštinama Žabalj i Titel i Novi Sad bilo ponuđeno preko 70 različitih edukativnih, sportskih i kulturnih sadržaja kojim je na kvalitetan način upražnjeno njihovo slobodno vreme, ponuđene alternative, nove mogućnosti, povećana zapošljivost i zaposlenost.

Kada je u pitanju istraživački rad Prevent je učesnik RAR istraživanja u saradnji sa Unicef-om i „Istraživanja među populacijama pod povećanim rizikom od HIV-a“ (2008, 2012 i 2013. godine), u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije, ali i organizuje istraživanja samostalno.

Počev od 2008. godine kada su obučeni članovi udruženja za dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje na HIV, Prevent organizuje terenska testiranja koja daju izvrsne rezultate. Za jedan dan testira se jednak broj ljudi kao u Zavodu za javno zdravlje za ceo mesec. Prevent je prva organizacija civilnog društva koja sa svojom mobilnom medicinskom jedinicom ušla u krug Zavoda za izvršavanje krivičnih sankcija i tamo sprovela testiranje.

Kada je reč o izradi strateških dokumenata Prevent je učesnik procesa za izradu Strategije o HIV infekciji i AIDS-u, Nacionalne strategije za zdravlje i razvoj mladih, Nacionalne strategije za mlade, Akcionog plana politike za mlade u AP Vojvodini, Lokalnog akcionog plana za mlade Grada Novog Sada, kurikuluma za predmet Vaspitanje za zdravlje kroz životne veštine i učesnik reforme Zakona o socijalnoj zaštiti.

Prevent je organizator Pozitivnog koncerta (2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017.), Štrand festa, Svetskog dana borbe protiv Side, Dana sećanja na preminule od Side, Dana zaljubljenih, Svetskog dana borbe protiv Hepatitisa, Svetskog dana borbe protiv nasilja nad seksualnim radnicama, Svetskog dana mentalnog zdravlja, humanitarnih akcija, radionica, konferencija, seminara, tribina, debata, turnira, takmičenja, konkursa, performansa…

Učestvovali smo na manifestacijama Egzit i Festival optimizma (Bejbi Egzit) od osnivanja istih, raznim kulturnim, edukativnim i zdravstvenim manifestacijama: Svetski dan zdravlja, Moto fest, Full moon party, Parkiraj pametno, To be punk, Romart, Mladi talenti, Evropski dan informisanja mladih, Kulpin fest, Gitarijada Ratkovo, Green fest, Dunavske noći Adice, Sajam volonterizma, Selfest, Kulpin fest, Sirmium Rocks Fest, Skladište fest, Žilvernovske novonaseljske iluminacije, Dobrodošli na Naselje, Kikindski omladinski festival, Rock Village festival…

Prevent je akreditovan za sprovođenje programa omladisnkog rada u NAPOR-u (Nacionalna asocijacije praktičara/ki omladinskog rada), član Krovne organizacije mladih Srbije, Y-peer mreže, Vojvođanske HIV mreže, Koalicije za smanjenje štetnosti i stranih mreža IDPC, Correlation, Vienna NGO, Aids Action Europe i osnivač Drug policy network South-east Europe i At Risk Youth Social Empowerment, a sarađuje sa brojnim institucijama i organizacijama u zemlji i inostranstvu.

U dosadašnjem periodu novac za rad udruženje je dobijalo od sledećih domaćih i stranih donatora: Globalni fond za borbu protiv SIDE, tuberkuloze i malarije, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Crveni krst Srbije, Gradska uprava za sport i omladinu Grada Novog Sada, Gradska uprava za zdravstvo Grada Novog Sada, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu Grada Novog Sada, Omladina Jazas-a Beograd, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje upravu i nacionalne zajednice, Ekonomski institut, UNDP, UNAIDS, Svetska banka, Međunarodno društvo za Sidu, Opština Inđija, Ekumenska organizacija, Institut za javno zdravlje Srbije, Opština Arilje, PIK Bečej, Merkator-S, Komercijalna banka.

Partneri

Prevent
Prevent
Prevent
Prevent
Prevent
Prevent
Prevent
Prevent
Prevent
Prevent
Prevent

Kontakt Tu smo za sva vaša pitanja

Radno vreme:

Ponedeljak – Petak

10 – 17h

Kontakt:

informacijezamlade@gmail.com

+381 65 596 3 596

Pišite nam

Leave this field blank